Framtidsutvalget – Mandat og arbeidsprosess
- Bakgrunn/Grunnlag/Formål;
Samfunnet er i en forandringens tid. Klimaendringer, ny lovgivning, synet på dyrevelferd og andre samfunnsendringer innebærer at forutsetningene for våre aktiviteter også berøres.
Samfunnsutviklingen angår oss. Styret i FKF opplever at den organiserte fuglehund aktiviteten i dag står sterkt de aller fleste steder, og vi er opptatt av vi også i fremtiden gjennom våre hundeaktiviteter viser hvordan vi tar vare på naturen og hundene våre.
Vi har et godt grunnlag i vår tradisjon og ønske om å ivareta dyrevelferd og relevante samfunnshensyn som tilsier at vi skal opprettholde og videreutvikle våre aktiviteter. Vi må samtidig spørre oss: Hvordan skal vi sikre bærekraftig utvikling av våre aktiviteter inn i framtiden? Hvordan skal vi sikre at vi også i fremtiden har god anseelse.
Formålet med Framtidsutvalget fremgår overordnet av styrevedtaket fra 8. august 2022 hvor det drøftes hvordan vi oppfører oss? Hvordan oppfatter samfunnet oss. Vi må sette i gang et arbeid for å opprettholde og styrke vår anseelse i samfunnet generelt.
Aktivitet og bygging av posisjon skal bidra til å fremme vårt lovfestede formål, jf FKFs lover § 1-2, hvor det bla heter; «FKF har til formål å ivareta hundens og hundeholders interesser i Norge, samt å bidra til å fremme positive aktiviteter med hund. FKF skal også arbeide for etisk og praktisk riktig behandling av hunder. Avl av hunder skal skje i ønsket retning både når det gjelder rasestandarder og rasenes sunnhet, noe som er et raseklubbansvar.»
- Rådgivende organ for styret
Framtidsutvalget skal være et rådgivende organ for styret og rapportere til styret.
- Oppgaver og mandat
Framtidsutvalget skal innenfor sitt formål og oppgaver være en «tenke tank» som fremlegger begrunnede forslag for styret.
Framtidsutvalget skal vurdere, begrunne og fremlegge for styret hva Framtidsutvalget mener kan være av betydning for å sikre at våre aktiviteter, (jf FKFs lovfestede formål knyttet til aktiviteter, hundens og hundeholders interesser, etisk og praktisk behandling av hund, raseutvikling og avl) fortsatt kan utøves og at vi har fortsatt god anseelse. Hvordan skal vi sikre bærekraftig utvikling av våre aktiviteter inn i fremtiden og på den måten opprettholder og videreutvikler vår anseelse i samfunnet. (et godt omdømme).
Styret ønsker også at utvalget skal være et rådgivende organ i saker som angår krav fra myndighetene og som påvirker våre aktiviteter og den generelle oppfatning av jakt med fuglehund.
Framtidsutvalget skal innenfor sitt formål og oppgaver vurdere hva som overordnet og langsiktig er viktig for å opprettholde og videreutvikle våre aktiviteter og anseelse, samtidig som utvalget må få frem hva som haster og komme med forslag til konkrete tiltak.
- Prioritering: Det skal i arbeidet være prioritering hvilke temaer som fremlegges for styret,
- Strategisk kvalitet fremfor kvantitet. Hva er viktigst, hva haster, hva kan enkelt realiseres («lavt hengende frukter»).
- Grundig, men enkelt, heller mindre (prioritert/konkret) enn mer.
Styret legger til grunn at bla følgende områder er relevante: ;
- Dyrevelferd, både for hund og vilt.
- Natur,
- Etikk, både i forhold til hundeholder og hund, og både internt (fuglehundmiljøet) og eksternt (samfunnet generelt)
Det ligger innenfor Framtidsutvalgets oppgave å vurdere ytterligere overordnede områder.
Framtidsutvalget skal presenteres og selv informere på Fuglehundtinget i juni 2023, herunder; a) informasjon om utvalget og formål/mandat, b) pågående og fremtidig arbeide, c) de første konkrete temaer.
Utvalget skal ta opp saker av eget tiltak. Styret kan også be Framtidsutvalget vurdere saker.
Utvalget holder styret løpende orientert om arbeidet via sin representant i styret.
- Saksbehandlingen i utvalget
Alle medlemmer skal av eget tiltak melde inn i utvalget aktuelle tema. Leder innkaller til møter etter behov.
Det skal søkes forslag og anbefalinger som tiltres av alle medlemmene, herunder prioritering av saker.
Møter skjer primært på Teams el, men ved behov fysiske møter. Dette må ut fra budsjett/økonomihensyn i de konkrete tilfelle i forkant avklares med styret.
Utvalget kommer med innstilling til styret med forslag om videre behandling. Styret vurderer om saken ligger inn under styrets kompetanse og mandat, og beslutter om og eventuelt hvordan saken skal tas til videre behandling. Dette kan eksempelvis være at FU besørger høring i andre FKF utvalg før videre saksbehandling besluttes. Andre FKF utvalg skal alltid høres der temaet direkte faller inn under angjeldende utvalgs oppgaver og mandat.
Styret beslutter etter avsluttet behandling i Framtidsutvalget om, eventuelt hvordan, saken skal behandles videre.
- Medlemmer
Medlemmene utnevnes av styret i FKF. Utnevnelsen skjer ikke for en gitt periode, men vil løpende vurderes av styret ut fra behov bla ut fra at samfunnsutviklingen stadig vil være i utvikling, og at det er påregnelig at våre aktiviteter stadig vil stå ovenfor nye utfordringer.
Styret har pr 2023 utnevnt følgende;
Dag Inge Bruflot
Anne Cathrine Frøstrup
Helge Heimstad
Jan Riise Pedersen
Camilla Larsen styrets representant)
Framtidsutvalget konstituerer seg selv og utpeker selv sin leder.
- Økonomi
Det er pt ikke avsatt noe budsjett for utvalget.
Styret i FKF