Nettverksbygging og erfaringsutveksling

·

·

Lørdag 26.11.22 hadde instruktørutvalget i FKF invitert fase 3 instruktørene til en samling for netttverksbygging, og utveksling av erfaringer. Det er første gangen dette gjøres, og dette var så vellykket og nyttig at vi tar sikte på en årlig samling heretter.

Møte fant sted på Garder kurs- og konferansesenter, og det møtte opp tretten instruktører som alle besitter meget høy kompetanse når det gjelder opplæring av fuglehunder, og deres eiere, samt seks instruktører som deltok på teams.

Først litt om opplæringen for å bli godkjent instruktør i FKF.

Formålet med instruktørutdanning i FKF er:

Å utdanne lokale instruktører til sine egne klubbers arrangement for å bedre jakthunden, hundeholdet og deres omdømme i samfunnet.

Fase 1 kursene består i all hovedsak av grunndressur, og teori innenfor bl.a. dressurlære, læringspsykologi, og etologi.  Fase 2 kursene bygger videre på dette, men med hovedvekt på instruksjon ute i terrenget.  For å bli fase 3 instruktør må man søke FKF, og inneha spesiell egnethet og erfaring.  Godkjente fase 3 instruktører kan avholde instruktørkurs for fase 1 og 2.

Det er viktig å merke seg at det er ikke FKF som arrangerer instruktørkurs.  Det er det rase- og distriktsklubbene som gjør.  Så hvis du har tanker om å utdanne deg til instruktør må du ta kontakt med klubben din.  Tenk nøye igjennom om du har gode kunnskaper om hund generelt og fuglehund spesielt. Besitter du nok erfaring og kompetanse til å hjelpe fuglehundeiere i å lykkes med hunden sin?  Har du gode pedagogiske evner til å formidle kunnskap både teoretisk og praktisk?  Se forøvrig hjemmesiden til FKF – «Gjennomføring av instruktørutdannelse».

Dagens program.

Etter en presentasjon av deltagerne og en gjennomgang av instruktørutvalgets mandat, ved FKF styrets representant, Gry Eriksen, startet dagen med en faglig bolk.  Først tok Ernst Evensen for seg hundens ulike utviklingsfaser, og deretter hundens språk og signaler.  Trond Lereng gjennomgikk litt om hunden som sosialt vesen, læringspsykologi og atferdsanalyse med eksempler fra praktisk bruk av fuglehund, og deretter hva som er lovlig hundetrening i forhold til Lov om dyrevelferd. Så hadde Lars Farnes et innlegg om Norges Jeger- og fiskeforenings opplegg for utdanning av deres instruktører som innebefatter aktivitetskrav, autorisasjon og oppdatering, og hva vi kan lære av dette.

Deretter innledet Ellen Marie Imshaug til diskusjon om dagens utdanning, videreutdanning, instruksjonsheftene og veien videre. Det ble enighet om å sette ned to arbeidsgrupper.  Den ene gruppa skal se på dagens utdanning, og hva som kan forbedres, og den andre gruppa skal ta for seg videreutdanning herunder aktivitetskrav, rapporteringsrutiner og autorisasjonsperiode.

Under alle temaene var det stort engasjement, og konstruktive meningsutvekslinger om det å virke som fuglehundinstruktør til det beste for våre hunder og deres eiere.  Instruktørutvalget fikk mange gode innspill som vi vil ta med oss videre i arbeidet for å forbedre FKF`s instruktørkorps.

Instruktørutvalget takker så mye for en veldig trivelig dag med faglig dyktige og positive deltagere.

Vennlig hilsen instruktørutvalget FKF.