Høy kompetanse var målsettingen da FKF`s instruktørutvalg (IU) 24 – 25.11.23 gjennomførte en samling for fase 3 instruktørene på Hellerudsletta ved Lillestrøm.
Mange interesserte instruktører var samlet da FKF holdt Fase 3 samling. (Foto: Lars Farnes)
Instruktørutvalget i Fuglehundklubbenes Forbund (FKF) har sendt en oppsummering av helgen. De startet fredagskvelden med informasjon fra IU om blant annet oppdaterte instruktørhefter, retningslinjer for gjennomføring av kurs, instruktørlistene og evalueringsskjemaer for kursene med mer.
Deretter holdt Hanne Fevik et meget aktuelt foredrag om «Instruktørrollen i dag, stadig mer krevende!?» Og: Hvordan kan vi bidra med til at det i fremtiden også blir gøy å trene hund? Hanne tok opp mange aktuelle temaer, som er viktige å tenke igjennom i instruktørrollen. Metodevalg, etisk forsvarlig hundetrening, behandling av kursdeltagere er stikkord.
Dette førte til en fruktbar diskusjon mellom de engasjerte deltagerne, og det kom mange gode innspill og viktige synspunkter. Deltagerne representerer lang og bred erfaring innenfor trening av fuglehunder, og hadde med klare meninger om effektiv trening med god hundevelferd i førersetet. Et viktig tema som ble tatt opp var nødvendigheten av en god oppdragelse i bunnen. Det er en forutsetning for et godt hundehold, og legger grunnlaget for videre ferdighetstrening. Spørsmålet er hvordan vi skal nå ut til nye fuglehundeeiere med dette viktige temaet, slik at de slipper å oppleve en ellevill to-åring uten styring og kontroll.
Det var bred enighet blant deltagerne om hvilken «linje» vi skal legge oss på, og at våre foretrukne metoder fører til hunder som fungerer på jakt, i samfunnet for øvrig, og med god hundevelferd.
Terje Østlie demonstrerte hvordan han går frem med hunder, som er ulike atferdsmessig. (Foto: Lars Farnes)
Hele lørdag var satt av til foredrag med Terje Østlie. Temaene han tok for seg var blant annet mentalitet, atferd, konsekvenslære, observasjon og problemløsning. Det var veldig lærerikt å høre på en person med så lang fartstid innenfor hundefaget, og han klarte på en utmerket måte å «overføre» sin kunnskap til trening og forståelse av fuglehunders atferd. Blant annet forklarte han vindbruk og fart på en tankevekkende måte. Etter lunch hadde vi tre demonstrasjonshunder med ulike caser. En gordonsetter som ikke ville gripe apporten, en korthåret vorstehhund, som var litt engstelig og en irsk setter som var veldig selvstendig. Terje Østlie viste oss hvordan han gikk frem med de forskjellige hundene for å skape en god relasjon, noe som igjen førte til at han «nådde inn» til dem, og da ble det en tydelig atferdsendring kun på den korte tiden. Han benyttet en balansert kombinasjon av grensesetting, korrigering og belønning.
Det er veldig positivt at FKF satser på instruktørkorpset. Nye fuglehundeiere møter jo ofte på instruktørene i starten av sin «jegerkarriere». Det er derfor viktig at disse besitter høy kompetanse på trening av fuglehunder og deres eiere. Derfor er det nødvendig å heve kompetansen og sørge for at instruktørene i størst mulig grad arbeider etter samme mal