jakttrening og lavlandsprøver for fuglehund

Jakttrening og lavlandsprøver for fuglehund

Enkelte fuglehundklubber arrangerer trening og jaktprøver på lavland der det er bestand av fugl.

Miljødirektoratet gir ikke tillatelse til å sette ut fasan og rapphøns i norsk natur. Norsk forvaltning behandler artene som fremmede organismer i motsetning til Artsdatabanken som klassifiserer rapphøns som en eksisterende art. De har konkludert med at både rapphøns og fasan utgjør en risiko for naturmangfoldet, noe vi bestrider.

FKF vil fortsette å jobbe for vår lavlandsaktivitet. Aktiviteten er lovlig i våre naboland og alle andre europeiske land.

Lavlandstrening har blitt vurdert av ulike faginstanser i Norge

Fasaner og rapphøns er en del av faunaen i sørøstlige deler av Norge i dag, med en enda større naturlig bestand i sør-vest Norge (Stavanger området).

Rapphøns er beskrevet som en naturlig art i nærområdene rundt eldre tradisjonelt landbruk, men de har hatt problemer med å overleve i dagens intensive landbruksproduksjon uten særskilt tilrettelegging. (Kilde: NORGES FUGLELIV. Hoved red. Hjalmar Munthe-Kaas Lund. Oslo, Det Beste, 1971 12)

Hvorvidt fasan og rapphøns er ønsket som en naturlig del av norsk natur er omdiskutert. Diskusjonen går på hvorvidt vi skal kunne oppdrette dem og sette dem ut for å leve vilt i naturen igjen. Det er nylig skrevet to rapporter om temaet.

Uenighet i fagmiljøene

VKM konkluderer at utsetting av fasan og rapphøns utgjør en risiko for biologisk mangfold og for helsen og velferden til fuglene. Det kommer fram i en rapport som er levert på oppdrag fra Mattilsynet og Miljødirektoratet i 2022.

En nyere rapport fra Høgskolen i Innlandet (HINN), publisert 2023, konkluderer med at utsetting av rapphøns og fasan for trening og jaktprøver med fuglehund ikke truer biomangfoldet eller økosystemene i Norge. 

Rapporten fra HINN, viser også at det er fullt mulig å sette ut sunne fugler som ikke sprer sykdommer, og å sikre god dyrevelferd ved å tilpasse oppdretts- og utsettingsprogrammer som minimerer risikoen for spredning av ulike patogen. Det er også mulig å redusere risikoen for spredning av sykdommer blant gjeninnførte fugler ved hjelp av god hygiene på oppdrettsanlegg, veterinærundersøkelser og sikre bur. 

Høgskolen i Innlandet er klare på at utsetting av rapphøns og fasaner ikke truer norsk natur eller dyrevelferd.